cross out
+48 606 8888 22 napisz Facebook
<span style=left: 120.04px; top: 936.883px; font-size: 20px; font-family: sans-serif; transform: scaleX(0.909485);>Apartamenty i pokoje z aneksem w centr</span><span style=left: 447.8px; top: 936.883px; font-size: 20px; font-family: sans-serif; transform: scaleX(0.927);>um </span><span style=left: 478.6px; top: 936.883px; font-size: 20px; font-family: sans-serif;>- </span><span style=left: 489px; top: 936.883px; font-size: 20px; font-family: sans-serif; transform: scaleX(0.894951);>Zakopane, Kościelisko, Apartamenty Lux</span> <span style=left: 120.04px; top: 936.883px; font-size: 20px; font-family: sans-serif; transform: scaleX(0.909485);>Apartamenty i pokoje z aneksem w centr</span><span style=left: 447.8px; top: 936.883px; font-size: 20px; font-family: sans-serif; transform: scaleX(0.927);>um </span><span style=left: 478.6px; top: 936.883px; font-size: 20px; font-family: sans-serif;>- </span><span style=left: 489px; top: 936.883px; font-size: 20px; font-family: sans-serif; transform: scaleX(0.894951);>Zakopane, Kościelisko, Apartamenty Lux</span>
  Przyjazd
  Wyjazd
2
Dorosłych
Bez dzieci
Dorosłych
Dziecko
Wybierz
Wyczyść
Wybierz datę przyjazdu

Kuchnia góralska — czego warto spróbować?

Wybierasz się do Zakopanego? Wyprawa na Podhale to idealna okazja nie tylko do tego, żeby podziwiać piękno Tatr, ale również skosztować lokalnych przysmaków. Które z nich zasługują na szczególną uwagę? Czym charakteryzuje się góralskie jedzenie i z czego wynika jego specyfika?
 

Czym wyróżnia się góralskie jedzenie? 

 

Kuchnia góralska opiera się przede wszystkim na ziemniakach, mące, kapuście (w tym tej kiszonej) oraz tłuszczu zwierzęcym. Jeśli chodzi o mięso, to górale zdecydowanie częściej niż drób wybierają jagnięcinę i baraninę. Całość jest sycąca i kaloryczna, a przy tym oparta na sprawdzonych i prostych połączeniach. 

Z czego to wynika? Potrawy góralskie są proste i opierają się na bazowych produktach, które były dostępne w tym regionie od lat. Warto bowiem wiedzieć, że życie na Podhalu nie należało wtedy do najłatwiejszych. Ziemia była tutaj mało urodzajna i rosło na niej głównie zboże oraz ziemniaki — o inne warzywa było trudno. 

Górale musieli ciężko pracować, aby utrzymać swoje rodziny, więc ich posiłki musiały być jednocześnie sycące i oparte na tym, co było dostępne. To właśnie z tego powodu góralskie potrawy są specyficzne. Z pewnością są tym, czego warto skosztować, będąc w Zakopanem, aby w pełni poczuć atmosferę tego miejsca. 
 

8 propozycji kuchni góralskiej, których musisz skosztować 

 

Dania góralskie reprezentują to, co charakterystyczne dla tego regionu. Składają się z prostych składników, ale są okraszone dużą ilością smaku i gościnności. Jakich z nich warto spróbować? Poznaj 8 propozycji, które są najbardziej charakterystyczne. 

1. Oscypek — przekąska na dobry początek kulinarnej podróży 

Oscypek to twardy ser wędzony, który powstaje z mleka owczego, do którego niekiedy dodaje się również mleka krowiego. Można spróbować go praktycznie wszędzie: na Krupówkach, w większości restauracji, a nawet w lokalnych barach mlecznych czy sklepach spożywczych. Często jest serwowany z żurawiną. Może mieć różne formy. Popularne są oscypki maślane, białe czy klasyczne. To zdecydowanie góralska kuchnia w najlepszej odsłonie. 

UWAGA: Często można spotkać sery sprzedawane jako oscypki, które w rzeczywistości nimi nie są. Co do zasady na prawdziwym oscypku powinien znajdować się znak Chronionej Nazwy Pochodzenia, który potwierdza, że powstaje on faktycznie w bacówce w czasie letniego wypasu owiec, zgodnie z tradycyjną recepturą.

2. Dania góralskie: kwaśnica — na rozgrzanie i odporność 

Co smacznego oferuje na obiad kuchnia góralska? Menu to przede wszystkim kwaśnica, której zdecydowanie warto skosztować przed daniem głównym. Jest to zupa wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Ma charakterystyczny smak, zapach i konsystencję. Jest słono-kwaśna, a do tego delikatnie ostra. Powstaje z kapusty kiszonej oraz mięsa — najczęściej baraniego i wieprzowego. Bardzo często serwuje się ją z wędzonym żeberkiem oraz ziemniakami lub pieczywem. W tradycyjnej wersji nie zawiera ona dodatkowych warzyw, jak np. marchew, choć coraz częściej można ją spotkać w lokalnych lokalach gastronomicznych właśnie w takiej wersji. 

3. Czosnianka — pyszna i rozgrzewająca 

Czosnianka to kolejna tradycyjna zupa, której warto spróbować. Obecnie coraz rzadziej serwuje się ją turystom, a szkoda, bo wielu mogłaby naprawdę posmakować. Powstaje ona na bazie ziemniaków, cebuli, czosnku oraz mięty. Góralskie przysmaki, takie jak ten, rozgrzewają, są sycące, a przy okazji pozytywnie wpływają na odporność dzięki właściwościom czosnku oraz cebuli. 

Jedzenie w górach

4. Góralska kuchnia: placek po zbójnicku — danie główne w góralskiej odsłonie 

Jeśli chodzi o góralskie dania obiadowe, to królem w tej kategorii zdecydowanie jest właśnie placek po zbójnicku. Jest podawany właściwie w każdej karczmie, restauracji czy barze mlecznym. Powstaje z ziemniaków, mąki, słoniny, smalcu, czosnku oraz cebuli. Jest podawany z gulaszem mięsnym — często z baraniny. Do smaku okrasza się go np. oscypkiem. Danie jest niezwykle sycące, a przy okazji smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są w nim doskonale zrównoważone smaki Podhala, a danie, mimo że receptura na nie z biegiem lat nieco się zmieniała, wciąż reprezentuje to, co najlepsze w tym kulinarnym regionie Polski. 

5. Moskole — tradycyjne placki ziemniaczane pieczone na blasze

Góralskie jedzenie, charakterystyczne dla Podhala, to również Moskole. Zgodnie z tradycją przywędrowały one do tego regionu wraz z Moskalami w czasie I wojny światowej — stąd też wzięła się ich nazwa. Placki powstają z ugotowanych ziemniaków, mąki, soli i odrobiny wody. Tradycyjnie piecze się je blasze. Powinny mieć chrupiącą skórkę i być miękkie w środku. 

Moskole często podaje się z: 

  • masłem czosnkowym, 
  • skwarkami z boczku i cebuli, 
  • bryndzą podhalańską (podhalańskim serem podpuszczkowym),
  • sosem mięsnym lub mięsno-warzywnym. 

Warto przed połączeniem placka z dodatkami spróbować go samego w sobie, aby poznać jego smak. 

6. Góralskie dania obiadowe: pieczeń barania lub jagnięcia — mięso w regionalnej odsłonie 

Kuchnia góralska to głównie dania mączno-ziemniaczane, ale nie tylko. Mięsa w regionalnej odsłonie warto spróbować pod postacią pieczeni baraniej lub jagnięcej. Dobrze przyrządzone powinny one być bardzo soczyste. Smak jagnięciny czy baraniny powinien być z kolei subtelnie podkreślony przyprawami, które jednak nie powinny go zneutralizować. Pieczeń najlepiej zjeść z kiszonymi ogórkami oraz z ziemniakami. Warto przy tym pamiętać, że ma specyficzny smak, dlatego dobrze jej spróbować, zanim zdecydujesz się ją zamówić dla całej rodziny po wyprawie na Wodogrzmoty Mickiewicza lub w inne popularne miejsce w Tatrach. 

7. Góralskie potrawy: golonka po góralsku — sycące i treściwe danie 

Potrawy góralskie mięsne to pieczeń barania lub jagnięca, ale także golonka po góralsku, która z pewnością zasmakuje wszystkim fanom mięsa. Jest sycąca i treściwa, a po jej zjedzeniu zdecydowanie warto się wybrać na spacer po górach, aby spalić nieco kalorii i ułatwić swojemu organizmowi trawienie. 

8. Pstrąg — podawany z masłem i oscypkiem 

Góralskie potrawy często występują w cięższych i nieco lżejszych odsłonach. W związku z tym w wielu karczmach będziesz mógł spróbować pstrąga podawanego z masłem oraz oscypkiem. Dania góralskie takie jak to są idealną alternatywą dla tych cięższych (np. dla golonki). Ryba ma charakterystyczny smak, a masło i oscypek podkreślają w niej wszystko, co najlepsze. Będzie idealną opcją dla tych, którzy lubią ryby, a jednocześnie chcą spróbować czegoś regionalnego. 

Co oferuje kuchnia góralska? Menu to różnego rodzaju propozycje: od mącznych i mączno-ziemniaczanych, przez te oparte na kapuście kiszonej i na mięsie, aż po opcje rybne. Szeroki wybór prostych, ale doprawionych ze smakiem propozycji sprawia, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. 
 

Gdzie skosztować najlepszych potraw góralskich? 

 

Góralska kuchnia może być naprawdę smaczne i spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aby jednak taka się okazała, po góralskie przysmaki trzeba sięgnąć w odpowiednim miejscu. Jak je wybrać? Przede wszystkim kieruj się tym, gdzie jedzą lokalni mieszkańcy i gdzie są kolejki — z reguły zwiastuje to smaczne i świeże jedzenie w rozsądnych cenach. Warto również regularnie sprawdzać opinie na temat karczm, które chcesz odwiedzić, aby upewnić się, że serwowane w nich dania zasługują na uwagę. 

Góralskie dania obiadowe, piękne szlaki i podhalańska gościnność — to wszystko, co najciekawsze w okolicy. Jeśli planujesz zwiedzanie, zatrzymaj się w zakopiańskich apartamentach w świetnej lokalizacji zarówno w kontekście górskich wędrówek, jak i smakowania lokalnej kuchni. 

Newsletter

Zapisz się i bądź na bieżąco z promocjami!

2019 © Copyright Roomserwis

Bezpieczny nocleg Covid free zone